V loňském roce uplynulo 50 let od zavedení systému školních jídelen v tehdejším Československu. V roce 1963 vydalo ministerstvo školství první vyhlášku, která stanovila výživové normy pro školní stravování.
Propracovaným systémem školního stravování může být Česká republika pro mnohé země, které službu školního stravování rodičům a školou povinným dětem nenabízí buď vůbec, případně nabízí pouze v některých regionech, vzorem.
Význam školních jídelen zhodnotila výživová poradkyně a kmotra Almanachu Kateřina Cajthamlová: „Školní stravování je velice důležitým prvkem v rámci zdravého životního stylu a jsem ráda, že je pro pana ministra školství Chládka jednou z jeho priorit. Jde totiž o výživově vyváženou, státem garantovanou, stravu, přičemž není prevencí pouze před obezitou dětí, ale také před velice významně vzrůstající podvýživou dětí a mládeže.“
V České republice se v letošním roce ve školních jídelnách stravuje přes jeden a půl milionu žáků a studentů. Rodiče financují pouze potraviny, peníze na mzdy posílá MŠMT, provoz školních jídelen hradí jejich zřizovatel.
Školní stravování v číslech: V roce 1953 bylo v ČR registrováno necelých 3500 školních jídelen, v roce 2014 je jich 8293.V roce 1953 se ve školních jídelnách stravovalo kolem 300 tisíc strávníků, v roce 2014 je jich více než 1 milion 670 tisíc.